Prírodná, organická a vegánska starostlivosť o pleť.

5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o mikroplastoch!

– Martin Engervik


Mikroplasty sú veľmi dôležitou témou. Nielen preto, že znečistenie plastami je diskutovanou témou a celosvetovým problémom. Ako s týmto problémom bojovať?
 
1. Čo je mikroplast?

Ide o malé (0,05 - 2 mm) plastové častice, ktoré sa používajú v kozmetike, pretože majú exfoliačný účinok a často ich nájdete aj v zubných pastách. Voľným okom sú sotva viditeľné a problém spočíva v tom, že sa odplavujú z umývadla či sprchy a tým znečisťujú životné prostredie.  
 
2. Prečo sú mikroplasty nebezpečné?

Ani ten najdokonalejší filter, všetky mikroplasty neodfiltruje. Dostávajú sa do oceánov a škodia zvieratám či rybám, ktoré ich absorbujú alebo pojedajú. Kusy mikroplastov môžu obsahovať dokonca aj látky, ktoré sú škodlivé pre naše zdravie a samozrejme životné prostredie. Mikroplastická hmota navyše pôsobí ako „špongia“ a viaže na seba ďalšie škodlivé látky.  Ak teda zvieratá konzumujú mikroplasty, toxíny sa môžu dostať do potravinového reťazca, na vrchole ktorého sme my - ľudia.

3. Prestaňme používať výrobky s mikroplastami!

Mnoho ľudí sa čuduje, prečo veľké spoločnosti jednoducho neodstránia mikroplasty zo svojich výrobkov. Odpoveď je úplne jednoduchá. Sú lacnejšie a tiež tvrdia, že mikroplasty sú lepšie využiteľné na exfoliáciu, pretože sú hladšie ako prírodné alternatívy. Nie je tomu však tak. Používaním prírodných prísad, akými sú rôzne šupky alebo kukurica, sa stav pokožky nielen zlepší ale získa aj zdravší vzhľad.

4. Boj s mikroplastami v Nórsku

Podľa správy Mepex bolo z kozmetických výrobkov vyprodukovaných 40 ton mikroplastov ročne, pričom asi 4 tony sa prepravia až k moru. Parlament preto vyzval vládu, aby predložila návrhy na zákaz mikroplastov vo výrobkoch na starostlivosť o telo. To však platí iba v Nórsku.

V roku 2015 bol v Spojených štátoch schválený zákon zakazujúci používanie plastových mikrosfér v kozmetike a toaletných výrobkoch, ale obmedzuje sa na zubné pasty, šampóny a zákon nie je použiteľný na výrobky ako make-up či opaľovacie krémy. V Európe sú mikroplasty stále legálne, Európska komisia iba odporučila minimalizovať ich použitie.

Aj najmenšie častice ale môžu byť absorbované kožou rýb a zvierat, preto by malo byť v  našom záujme, aby sme chránili oceán a prispeli nášmu zdraviu nepoužívaním produktov obsahujúcich mikroplasty.

5. Skontrolujte svoje výrobky a hľadajte nasledujúce prísady:

- polyetylén

- polypropylén

- polyetylén tereftalát

- polymetylmetakrylát

Mikroplasticite sa môžete vyhnúť aj nákupom prírodných produktov, ktoré sľubujú, že nebudú používať syntetické prísady, akými sú mikroplasty. Marina Miracle je proti použitiu mikroplastov a vždy si môžete byť istí, že v našich produktoch žiadne mikroplasty nenájdete. Rosehip Peeling Mask napríkad obsahuje trstinový cukor zo surového trstinového cukru, ktorý účinne a úplne prirodzene exfoliuje pokožku. Produkt je bezpečný pre vás aj životné prostredie.

Zdroj: storyofstuff.org