Prírodná, organická a vegánska starostlivosť o pleť.

Naučte sa, čo nakupujete #3: Poznáte rozdiel medzi krémom, olejom či sérom?

– Martin Engervik

Snažíte sa robiť pre zdravie a krásu vašej pleti maximum? Prehýba sa polička v kúpeľni pod množstvom produktov, ktoré ste v eufórii nakúpili a pri tom neviete ako, kedy a čo použiť? Zoznámte sa s termínmi, ktoré vás budú sprevádzať každodennou skincare rutinou.

A to je čo?

Kládli ste si aj vy túto otázku opakovane pri pohľade na nový produkt? Ak ste svoju skincare rutinu povýšili na vyšší stupeň a okrem odlíčenia jej doprajete aj starostlivosť navyše, tlieskame! Viete ale, ako a kedy krém, olej, sérum či toner používať a v čom je medzi nimi rozdiel?

Toner

Jeho konzistencia je vodová a po dôkladnom odlíčení a vyčistení predovšetkým vyrovnáva pH pleti. Ak ste ho doteraz tento krok vynechávali, rýchlo to zmeňte! Toner podporuje hydratáciu pleti a zjednocuje ju, dodá živiny a pripraví ju na aktívne látky, ktoré budete na pokožku aplikovať v ďalšom kroku.

Kedy sa používa?

Toner aplikujte na vyčistenú pokožku, ďalší produkt môžete použiť kým je pleť vlhká.

Sérum

Obsahuje veľmi veľa aktívnych látok, ktoré pomáhajú pleti v boji s nedostatkami. Pomôžu pri problémoch s akné, poradia si s drobnými vráskami a zabraňujú ich vzniku. Každá pleť je iná, preto si vyžaduje aj osobitý prístup k výberu sér. Ich aplikáciou starostlivosť o pleť ani zďaleka nekončí.

Kedy sa používa?

Vrstvenie produktov pokračuje sérom, ktoré môže byť „vodičkovité“ alebo olejové. Na tvár aplikujte pár kvapiek a nechajte aktívne látky preniknúť do pokožky.  

Olej

Doteraz ste sa im oblúkom vyhýbali? Chyba! Oleje dokážu spleťou naozajstné zázraky, stačí si len dobre vybrať. Pokožke dodávajú potrebnú vitalitu, liečia kožné problémy, hydratujú aj rozjasňujú. Ak ich raz vyskúšate, zaručene ich budete milovať nielen vy, ale aj vaša pleť. Siahajte po kvalitných „čistých“ olejoch, bez syntetických látok.

Kedy sa používa?

Starostlivosť o pleť môžete po predchádzajúcich krok zakončiť olejom, vhodným pre váš typ pokožky. Pár kvapiek nakvapkajte do ruky a naneste na tvár. Olej na tvár nahrádza krém, ale môže byť tiež použitý ako sérum pod krémom.

Denný a nočný krém

Cez deň potrebuje pleť čosi iné, ako v noci. Denný krém jej dodá potrebnú hydratáciu, vyhladí ju a pripraví na nanesenie make-upu. Aj preto by jeho konzistencia mala byť ľahká, aby sa rýchlo vsiakol a zbytočne nezanechával mastný film. Naopak v noci potrebuje pleť po celom dni oddych a regeneráciu. Nočné krémy sú preto hutnejšie, výživnejšie, plné antioxidantov a účinných látok.

Kedy sa používa?

Jeden ráno, druhý večer. V rámci starostlivosti o pleť môžete krém použiť po sére, ale pokoje aj po aplikácii oleja, ako ďalšiu vrstvu.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Naučte sa, čo nakupujete #2: Ako čítať a rozumieť zloženiu kozmetiky?

FOTO: Pinterest

Krivdová Michaela