Prírodná, organická a vegánska starostlivosť o pleť.

Naučte sa, čo nakupujete #4: Akú trvanlivosť má váš obľúbený krém či olej?

– Martin Engervik

Použiteľné alebo súce do koša? Ak sa aj vaša polička v kúpeľni prehýba pod množstvom produktov, možno je najvyšší čas skontrolovať, či nie sú po expirácii. Nevyznáte sa v symboloch na balení? Poradíme vám!

Radšej neriskujte!

To, čo nedáte telu, nedávajte ani pleti. Alebo vám nie je proti srsti zjesť jogurt či šunku po dátume spotreby? Rovnaké pravidlo platí aj v prípade dekoratívnej kozmetiky, krémov, olejov, masiek či krémov s obsahom SPF. Kozmetické produkty po expirácii totiž nielen strácajú svoje pôvodné vlastnosti či účinky, spôsobiť môžu aj rôzne neželané alergické reakcie!

Expirácia kozmetiky

Neviete, čo si pod týmto pojmom predstaviť? Ide o dátum, ktorý určuje, od kedy už produkt nie je vhodný na použitie. Nachádzať by sa mal priamo na obale, nájsť ho môžete vo viacerých formách -  dátum alebo piktogram.

Dátum – mesiac/ rok alebo deň/mesiac/ rok. Napríklad 12/2020 znamená, že krém či olej je vhodné používať do decembra roku 2020. Po uplynutí tohto dátumu sa jeho vlastnosti môžu meniť.

Piktogram – ide zväčša o nákres otvoreného krému s číslicou a písmenom M.  Napríklad  6M znamená, že produkt je možné vez obáv používať 6 mesiacov po jeho otvorení.

Myslite tiež na to, že dátum expirácie má prednosť pred označením piktogramom.

Trvanlivosť kozmetiky

Trvanlivosť kozmetiky je štandardne 24 mesiacov. Dátum minimálnej trvanlivosti ale nemusí byť uvedený na produkte, ktorého trvanlivosť je dlhšia ako 30 mesiacov. Za každých okolností pravidelne svoju kozmetickú výbavu kontrolujte, aby ste pleti zbytočne neuškodili.

Doba spotreby

Niekedy sa stane, že sa jednoducho údaj na obale  vyšúcha a zoderie. Ako teda zistiť, koľko času na spotrebovanie jednotlivých produktov máte?

Krém – je v kelímku, do ktorého sa pravidelne dostáva vzduch alebo v pumpičke? V prvom prípade by sa mal na  vašej poličke ohriať maximálne rok, v druhom aj o 6 mesiacov viac

Krém na opaľovanie – v prípade týchto produktov naozaj sledujte ich expiráciu, inak podstupujete riziko, že jeho ochrana bude neúčinná. Vo všeobecnosti platí, že vydrží jednu sezónu.

Oleje – dôležité je, v akých obaloch sa nachádzajú. V ideálnom prípade mi mali byť v sklenenej fľaštičke, aby svetlo neničilo ich účinky. Nebojte sa ich tiež ovoniavať, ak nevoňajú, patria do koša.

Maska – pri pravidelnom používaní azda ani nehrozí, že by sa mohla „pokaziť“. Ak medzi sebou striedate viaceré, sledujte ich konzistenciu aj sfarbenie.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Naučte sa, čo nakupujete #3: Poznáte rozdiel medzi krémom, olejom či sérom?

Foto: Pinterest

Krivdová Michaela