Prírodná, organická a vegánska starostlivosť o pleť.

Naučte sa, čo nakupujete #2: Ako čítať a rozumieť zloženiu kozmetiky?

– Martin Engervik

Zaujal vás obal a produkt skončil v nákupnom košíku? Chyba! Predtým, ako si domov odnesiete nový peeling, krém či masku, presvedčte sa, či skutočne ulahodí a prospeje vašej pleti. Ako? Poradíme vám!

Zoznámte sa v prvom kole

Hoci obal predáva, na tvár nanášate obsah produktu. Preto dbajte na to, aby zloženie kozmetiky bolo čo „najčistejšie“, účinné a nielen kráse ale aj zdraviu pleti prospešné. Naučte sa čítať jednotlivé ingrediencie, nie všetky totiž pleti robia dobre.

5 pravidiel

Rozumieť kozmetike a jej zloženiu nie je vôbec náročné. Stačí, ak si osvojíte 5 jednoduchých pravidiel, ktoré vás výberom a kúpou vhodných produktov pohodlne prenesú. Ktoré to sú?

  1. Najlepšia kozmetika je taká, ktorej reťazec ingrediencií je čo najkratší, v ideálnom prípade by mali byť navyše rastlinného pôvodu.
  2. Poradie, v akom sú zložky vymenované je veľmi dôležité. Tie na prvom mieste sa v produkte nachádzajú v najvyššej koncentrácii, postupne ich koncentrácia klesá.
  3. Ingrediencie uvedené po parfume boli použité v stopových množstvách, čo znamená, že pokožku zbytočne nebudú dráždiť.
  4. Bezpečné ingrediencie sú pre pleť vhodné, nespôsobujú podráždenie či upchávanie pórov. Do tejto kategórie patria výťažky z rastlín a bylín, včelí vosk, lanolín či bambucké maslo, ktoré sa starajú o zvláčnenie pleti. Prospešné sú aj antioxidanty – vitamíny A, E, C či koenzým Q10, rovnako, proteíny, hydratačné látky – aloe vera, med či glycerín. Poslednými zložkami sú tie, ktoré upokojujú prípadné podráždenie pokožky, v kozmetike je prípustný pantenol alebo alantoin.
  5. Kozmetika, ktorá skončí na poličke vašej kúpeľni by nemala naopak obsahovať parabény, alkohol, vône ani detergenty.

TOTO radšej nie!

To, čo by dobrá a účinná kozmetika obsahovať mala už viete. Týmto zložkám sa ale vyhýbajte oblúkom napriek tomu, že ich názvu nerozumiete. Zoznamovať sa je v tomto prípade zbytočné. Ruky preč od produktov, ktoré obsahujú minerálne oleje, ktoré sú lacnými derivátmi petroleja, sodium lauryl sulfate, farbivá Acid red 73, pigment green 7 ale aj umelé vône, formaldehyd či dokonca phenol a phenyl, ktoré patria do skupiny dezinfekčných prostriedkov a v kozmetiká slúžia ako konzervanty!

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Nauč sa, čo nakupuješ #1: Aký je rozdiel medzi prírodnou, bio, eko či raw kozmetikou?

Foto: Pinterest

Krivdová Michaela